Logo-symbolen.png

Hallo.

Hier trachten wij u alle nodige informatie te geven over VERWARMINGSENERGIE

Hopelijk helpt dit u om uw weg te vinden in de soms onduidelijke wereld van ENERGIE!

PROBLEMEN MET EEN HOUTHAARD OF HOUTKACHEL VOORKOMEN EN OPLOSSEN

Een goede en doordachte plaatsing van een houthaard of houtkachel voorkomt in de regel problemen. Meestal is er weinig onderhoud nodig en kun je jaren onbezorgd van je haard of kachel genieten. Toch kunnen er ook bij een goed geplaatste houthaard of houtkachel problemen ontstaan, met name met de “trek”, de mate waarin de rook wordt afgevoerd.

Eenvoudige oplossingen om de trek te verbeteren

Een warme luchtstroom helpt de trek op gang. Daarom is het verstandig om de haard aan te maken met materialen die snel verbranden zodat deze warme luchtstroom snel op gang komt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld kranten gebruiken, maar ook aanmaakhoutjes van bijvoorbeeld snel brandende houtsoorten zoals dennen, wilg of els. Ook kun je problemen met de trek voorkomen door alleen door en door gedroogd hout te stoken (minimaal twee jaar gedroogd). Vochtig hout verbrandt namelijk niet volledig, gaat smeulen en hierdoor ontstaan problemen met de afvoer. Wanneer het vuur eenmaal brandt, kun je beter overstappen op langzaam brandende houtsoorten. Verder is het raadzaam om het vuur goed op gang te houden. Twijfel je of het hout dat je wilt gaan stoken wel droog genoeg is? Er zijn speciale houtvochtmeters waarmee je dit kunt meten.

Regelmatig problemen met de afvoer van rook?

Wanneer er regelmatig problemen zijn met de trek van je schoorsteen, dan kan het een goed idee zijn om het rookkanaal te laten inspecteren. Veel bochten in het kanaal of juist een veel te smal kanaal kunnen voor problemen zorgen. Mogelijke oplossingen voor een gebrekkige trek door een ontoereikend rookkanaal zijn onder andere:

  • Het vergroten van de diameter. Hierdoor wordt de afvoer van de lucht verruimd en wordt de rook eenvoudiger afgevoerd.

  • Het rookkanaal stroomlijnen. Bochten in het kanaal kunnen ervoor zorgen dat de luchtstroom stagneert en de rook weer terug het huis instroomt.

  • Het rookkanaal gladder maken. Onregelmatigheden aan de binnenzijde van het rookkanaal kunnen de luchtstroom belemmeren.

  • Ook kan het nodig zijn om het rookkanaal te verlengen.

  • Bij blijvende problemen met de afvoer van rook, kan er eventueel een luchtrooster worden gecreëerd in de nabijheid van de haard. Hierdoor wordt de toevoer van zuurstof verbeterd, waardoor een betere verbranding ontstaat en de rook dus ook weer beter wordt afgevoerd.

  • Het plaatsen van een ventilator. Dit kan een relatief eenvoudig systeem zijn, maar er zijn tegenwoordig ook elektrische ventilatiesystemen voor de afvoer van houthaarden en houtkachels.

Laat je wel adviseren door een professional voordat je hiertoe overgaat. Het is altijd een goed idee om bij plaatsing van een nieuwe haard of kachel het rookkanaal even grondig te laten inspecteren door Kissen bvba. Dan weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan na de plaatsing van je haard.

Andere oplossingen om de trek te verbeteren

Houd je toch problemen met de trek? Wanneer er in de ruimte ook mechanische ventilatie aanwezig is, kan er een onderdruk ontstaan en wordt de rook als het ware weer het huis in getrokken. Dit kan het geval zijn bij een reguliere mechanische ventilatie, maar ook bij het gebruik van de afzuigkap in de keuken, wanneer je bijvoorbeeld een grote woonkeuken hebt. Ontstaan er dus problemen, dan is het verstandig om elders een klein raampje open te zetten en de afzuigkap uit te laten. Structurele problemen kunnen ook worden verholpen door een buitenluchtaansluiting te realiseren.

Wat kan ik doen aan roetaanslag op de deuren?

Heb je regelmatig last van roetaanslag op de deuren van de kachel? Roet ontstaat vooral bij een onvolledige verbranding. Dit kan diverse oorzaken hebben, maar meestal is de boosdoener nat of ongeschikt hout. Roetaanslag ontstaat bij het op temperatuur komen van de kachel. Je voorkomt dit door de kachel of haard direct goed heet te laten worden, en door kleine stukjes geschikt en droog brandhout te gebruiken. Dit verbetert ook direct de trek van het rookkanaal. Kies bij voorkeur voor houtsoorten met weinig hars om roetaanslag te voorkomen. Is er toch roetaanslag ontstaan? Verwijder dit dan zo snel mogelijk na het afkoelen van de kachel of de haard. Dikke lagen roet vergroten het risico op brand. Dunne lagen verwijder je eenvoudig met heet water. Voor dikkere lagen kun je een speciaal onderhoudsproduct gebruiken, dat verkrijgbaar is bij de Kissen bvba.

Mijn rookkanaal lekt rook, kan dit kwaad?

Een rookkanaal waaruit rook ontsnapt, kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Bovendien kan er ook aanslag ontstaan op het plafond of op andere plekken in de woning. Het is raadzaam om dit eerst te laten repareren voordat je de kachel of haard weer laat branden.

HOE WERKT HET VERBRANDINGSSYSTEEM VAN EEN HOUTHAARD?

WAAR LET IK OP BIJ DE PLAATSING VAN EEN HOUTHAARD?