Logo-symbolen.png

Hallo.

Hier trachten wij u alle nodige informatie te geven over VERWARMINGSENERGIE

Hopelijk helpt dit u om uw weg te vinden in de soms onduidelijke wereld van ENERGIE!

VENTILATIE EN AFVOER HAARD EN KACHEL

Waar vuur is, is rook. Voor alle soorten haarden en kachels geldt daarom dat een goede ventilatie en deugdelijke afvoer van groot belang zijn. Wel zijn er verschillende aandachtspunten voor gaskachels/gashaarden en houtkachels/houthaarden.

Open en gesloten systemen en verbranding: een korte uitleg

Voor verbranding van gassen, hout of andere brandstof is er altijd toevoer van zuurstof nodig. De toevoer van zuurstof kan zowel plaatsvinden vanuit de ruimte waar de haard of kachel zich bevindt als vanaf de buitenzijde van de woning. Dit noemen we ook wel open of gesloten verbranding. Dit verschil heeft ook invloed op de wijze van ventilatie en afvoer van je haard of kachel.

Kan ik ook een haard of kachel plaatsen als ik geen schoorsteen heb?

Ook wanneer je woning niet voorzien is van een schoorsteen of een andere bestaande rookgasafvoer, is het in de meeste gevallen mogelijk om een haard of kachel te plaatsen. Verreweg het merendeel van de hedendaagse gaskachels en gashaarden zijn voorzien van een gesloten verbrandingssysteem. Hierbij is er geen traditionele schoorsteen meer nodig. Het unieke PowerVent® systeem van DRU biedt nog meer mogelijkheden voor het plaatsen van een gashaard.

Welk rookgasafvoermateriaal kan ik gebruiken?

De haarden en kachels van DRU met een gesloten verbrandingssysteem moeten worden aangesloten op een concentrisch rookgasafvoersysteem van DRU. De haarden worden namelijk getest en gekeurd volgens CE-normen met dit rookgasafvoersysteem. Zo weet je zeker dat het toestel en de afvoer optimaal op elkaar zijn afgestemd en goed functioneren.

Kan ik mijn bestaande schoorsteenkanaal gebruiken voor de rookgasafvoer?

Of je een bestaand schoorsteenkanaal kunt gebruiken, hangt af van de afmetingen van dit kanaal. Heeft het bestaande schoorsteenkanaal minimaal een diameter van 150 mm, dan is het mogelijk om van jouw schoorsteen een concentrisch rookgaskanaal te maken. Er wordt dan door de schoorsteen een roestvrijstalen, flexibele buis getrokken met een doorsnede van 100 mm. Door deze flexibele buis worden de rookgassen afgevoerd naar buiten. De overige ruimte in het schoorsteenkanaal zorgt voor verse zuurstoftoevoer naar je haard of kachel. Bovenop de schoorsteen wordt een speciale schoorsteentop geplaatst om uitgaande rookgassen en binnenstromende zuurstof te scheiden.

Kan de rookgasafvoer ook via de gevel?

Het is mogelijk om het rookgaskanaal aan te sluiten op een eenvoudige gevel- of op een dakuitmonding. Een aanleg van een nieuwe schoorsteen is meestal niet nodig. Er zijn mogelijkheden om het rookgaskanaal tot een lengte van 60 meter horizontaal te verslepen. Informeer bij de dealer/installateur naar de beste optie in jouw specifieke situatie.

Kunnen mijn plafond en mijn muren verkleuren door het stoken?

Wanneer de haard of kachel goed is aangesloten, veroorzaakt het stoken op zichzelf geen verkleuring van uw plafond of wanden. Wel is het zo dat in de ruimte aanwezige stofdeeltjes, bijvoorbeeld van huisdieren of stoffen die zich in onder meer (nieuwe) verf en stukadoorsmaterialen bevinden, enige verkleuring kunnen veroorzaken. Dit geldt overigens ook voor het branden van kaarsen. Gebruik dus altijd een goede kwaliteit kaarsen en zorg voor voldoende ventilatie van de ruimte waar de haard is opgesteld. Ook helpt het om de ruimte waarin je stookt zoveel mogelijk stofvrij te houden. In een nieuwbouwwoning is het verstandig om minimaal een week of zes te wachten met stoken, zodat verreweg het meeste bouwvocht is verdwenen. Zo voorkom je onnodige bruinverkleuring van de wanden en het plafond.

ONDERDELEN HAARD OF KACHEL

WELKE HAARD OF KACHEL PAST BIJ JOU EN JE WONING?