Logo-symbolen.png

Hallo.

Hier trachten wij u alle nodige informatie te geven over VERWARMINGSENERGIE

Hopelijk helpt dit u om uw weg te vinden in de soms onduidelijke wereld van ENERGIE!

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN HOUTHAARD, OPEN HAARD, ALLESBRANDER EN EEN GASHAARD?

Niets gaat boven de beleving van een echt houtvuur. Het geluid, de geur en de levendige vlammen creëren een heel bijzondere sfeer in je huis. Als je besluit dat je graag een haard of kachel wilt laten plaatsen in je woning, dan zijn er meerdere opties. Wanneer je je oriënteert op het plaatsen van haard of een kachel, kom je verschillende omschrijvingen tegen van haarden, kachels en andere toestellen. We zetten graag de verschillende omschrijvingen en mogelijkheden op een rij.

Een vergelijking tussen open haarden en inzet houthaarden

Met name in oudere woningen vind je nog een klassieke open haard. Een open haard is gezellig en geeft je een heel directe beleving van het vuur. De klassieke open haard kent echter ook een groot aantal nadelen.

Rendement van een open haard en een inzethaard

Een open haard lijkt veel warmte af te geven, maar het gaat hier slechts om stralingswarmte. Een kachel of inzethaard geeft daarentegen ook convectiewarmte, hete lucht die de hele ruimte op temperatuur brengt. Achter de deuren van een inzethaard wordt een hogere temperatuur bereikt. Daardoor verloopt de verbranding van het hout schoner, vollediger en efficiënter. Een inzethaard geeft meer warmte en meer rendement. Dat verschil in rendement is groot: een open haard heeft een rendement van rond de 10%, terwijl een inzethaard een rendement heeft vanaf 65%. Dat betekent dat je met een inzethaard aanmerkelijk minder hout nodig hebt om een ruimte prettig te verwarmen dan met een open haard.

Onderhoud en veiligheid van een open haard en een inzethaard

Ook qua onderhoud heeft een inzethaard voordelen ten opzichte van een traditionele open haard. Bij een open haard blijven er veel resten en assen achter, die zich makkelijk verspreiden in de woonkamer. Bij de inzethaard zijn er door de efficiënte verbranding ten eerste minder resten en ten tweede blijven deze resten in de inzethaard. Het opruimen en schoonhouden van de omgeving van de haard is veel eenvoudiger. Ook is een inzethaard veiliger. Waar je een open haard altijd in de gaten dient te houden, houdt een inzethaard met een deur de eventuele vonken tegen.

Het is dus raadzaam om een traditionele open haard te laten vervangen door een inzethaard. Inzethaarden zijn er in diverse afmetingen, dus in veel gevallen is het mogelijk om, eventueel met wat kleine aanpassingen, de inzethaard te plaatsen op de huidige plek van de open haard.

Wat is het verschil tussen een houthaard en een allesbrander?

Een allesbrander is een misleidende term. Een echte allesbrander voor thuisgebruik bestaat niet. Alleen de overheid beschikt over afvalovens, die je wel kunt omschrijven als allesbranders. Wanneer je thuis willekeurige brandstoffen gebruikt, breng je je eigen veiligheid en die van anderen in gevaar. Bovendien belast je het milieu meer dan nodig. Wel bestaan er, ook binnen het assortiment van DRU, de zogenaamde multi-brandstof kachels. Deze kachels zijn zowel geschikt voor de verbranding van houtblokken, als voor bruinkoolbriketten en kolen. Maar ook in een multi-brandstof kachel kan en mag je niet alles stoken. De multi-brandstof kachels zijn op de website van DRU te herkennen door de afkorting ‘MF’ in de productnaam van de kachel. Je vindt deze in het assortiment vrijstaande houtkachels.

Verschillen tussen een houthaard, houtkachel en een gashaard

Twijfel je tussen een houthaard/houtkachel of een gashaard? Welk type haard het beste bij je past, is sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie en voorkeur. Houthaarden en gashaarden verschillen over het algemeen enigszins in rendement: het rendement van een gashaard ligt rond de 85% of hoger. Er zijn echter ook hoogrendement houtkachels die vergelijkbare prestaties leveren. Maak vooraf eerst de afweging welk type brandstof de voorkeur heeft. Heb je bijvoorbeeld voldoende ruimte voor de opslag van hout en vind je het geen probleem, maar juist gezellig om de haard of kachel aan te steken? Dan is een houthaard of houtkachel wellicht de juiste keuze. Wanneer je problemen ziet met betrekking tot de opslag van hout, en het liefst zo snel mogelijk wilt genieten met een druk op de knop, dan is een gashaard waarschijnlijk de beste optie. Ook de eisen die aan de afvoer worden gesteld, kunnen verschillen. Een houtkachel of houthaard heeft altijd een schoorsteen nodig die naar het hoogste punt van het dak leidt. Dat is bij een gashaard niet nodig.

WELKE HAARD OF KACHEL PAST BIJ JOU EN JE WONING?

WAAR LET IK OP BIJ DE AANSCHAF VAN EEN HOUTHAARD?