Logo-symbolen.png

Hallo.

Hier trachten wij u alle nodige informatie te geven over VERWARMINGSENERGIE

Hopelijk helpt dit u om uw weg te vinden in de soms onduidelijke wereld van ENERGIE!

Wat zijn CV haarden en wat zijn hun voordelen?

Haarden en kachels zorgen niet alleen voor een gezellige warmte in de woonkamer, ze kunnen ook fungeren als het hart van de centrale verwarming en instaan voor het sanitair warm water.

Principe

  • De betere systemen realiseren een vermogen tot 20 kW waarmee je zelfs een kasteel of vierkantshoeve kan verwarmen.

  • Niet elke kachel is geschikt om een volledige woning op te warmen. Eerst en vooral is er een mechanische beperking. Bepaalde metalen kunnen maar temperaturen tot 600 of 800°C verdragen. Bij hogere temperaturen kan er oxidatie optreden.

  • Bij cv-haarden wordt dit omzeild met watergekoeld rooster, waardoor toestel hoge temperaturen aankan. In de cv-haard zit een spiraal van tientallen meters lang. Het water in die spiraal wordt opgewarmd door de kachel en getransporteerd naar radiatoren, vloerverwarmingsbuizen of andere warmtelichamen. Bovendien zorgt water er voor dat de warmte per kamer gemakkelijker te doseren en te regelen is.

  • In principe heb je geen cv-ketel nodig als je kiest voor een cv-haard. Nadeel is wel dat de haard moet branden als je warm water nodig hebt of als de radiatoren aangestuurd moeten worden. Vandaar dat men het systeem meestal combineert met een traditionele cv-ketel die de rol van de haard overneemt als die niet brandt.

  • Je kan een cv-haard ook met andere warmtebronnen combineren, zoals zonnepanelen. De kachel brandt immers in principe enkel in de koudere maanden. Net dan schieten zonnepanelen tekort door een te gering aantal zonne-uren.

  • Nu huizen beter geïsoleerd worden, kan een cv-haard interessante voordelen bieden. Door de doorgedreven isolatie, is er veel minder warmte nodig om de woonkamer op temperatuur te krijgen. Daarom is het nuttig die warmte ook aan te wenden voor de opwarming van andere vertrekken in huis.

  • Werken ook op biomassa.

Ook voor renovaties?

Het systeem kan zowel in nieuwbouw als in renovaties toegepast worden. Wanneer het in een bestaande haardopening geplaatst wordt, moet er wel een verbinding gemaakt worden tussen de kachel en de hoofdleiding of de collector van de centrale verwarming.

Wanneer de cv-haard gecombineerd wordt met een traditionele cv-ketel is een verbinding tussen de haard en de andere ketel aangewezen.

Wat zijn de voordelen van een gashaard?

Energiezuinige CV haarden op hout en pellets