Logo-symbolen.png

Hallo.

Hier trachten wij u alle nodige informatie te geven over VERWARMINGSENERGIE

Hopelijk helpt dit u om uw weg te vinden in de soms onduidelijke wereld van ENERGIE!

Steun de vervanging van oude haarden.

Nu het kwik weer begint te dalen, zetten de Belgen massaal de verwarming terug aan. In Vlaanderen is verwarming met hout nog altijd populair. Alleen is liefst één op de twee kachels eigenlijk aan vervanging toe. Met CO2-normen en fijnstof meer dan ooit hoog op de publieke agenda, is het niet meer dan logisch dat mensen ertoe worden aangezet hun oude, vervuilende kachels te vervangen door een nieuwe. Die stoot tot 95% minder fijnstof uit en is zelfs CO2-neutraal. Vlaanderen is echter de enige regio in Europa waar hiervoor nog geen premies worden voorzien.

Op geregelde tijdstippen verschijnen in de media berichten over hoe vervuilend haarden en houtkachels zijn. Dat soort berichtgeving zal er voorlopig niet minder op worden. En dat is niet geheel onterecht: open haarden en oude houtkachels zijn vaak niet bepaald bevorderlijk voor de luchtkwaliteit. Alleen is dat niet het hele verhaal...

Optimale verbranding en lage emissies

Moderne hout- en pelletkachels garanderen een merkelijk hoger rendement dankzij een optimale verbranding. Gevolg: meer comfort, constantere temperatuur, lagere stookkosten (ook altijd meegenomen) ... maar vooral ook veel lagere emissies. Zo daalt de uitstoot van fijnstof met een factor 50 tot zelfs 500. Met een pelletkachel verwarm je op de koop toe CO2-neutraal.

"Houtverbranding is volgens de Vlaamse Milieumaatschappij verantwoordelijk voor 35 % van de totale uitstoot van fijnstof, en het is niet voor niets dat de EU vanaf 2022 strengere eisen zal opleggen. De hoogtechnologische kachels die wij aanraden, zijn echter in niets te vergelijken met de oude modellen. De logica zou zijn dat onze Vlaamse overheid mensen een financieel duwtje geeft om hun oude, vervuilende kachel te vervangen.

Vorig jaar al bleek uit onderzoek dat bijna de helft van de houtkachels ouder is dan tien jaar en dus dringend aan vervanging toe. In Frankrijk bijvoorbeeld ondersteunt de overheid die omslag al vier jaar, mét een positief effect op de luchtkwaliteit.

België zoekt oplossing stroomprobleem in stroomboten

Hoogleraar TU Eindhoven: 'Nu van het gas af leidt alleen tot meer CO2-uitstoot'