Logo-symbolen.png

Hallo.

Hier trachten wij u alle nodige informatie te geven over VERWARMINGSENERGIE

Hopelijk helpt dit u om uw weg te vinden in de soms onduidelijke wereld van ENERGIE!

De realiteit over hout stoken.

Schermafbeelding 2018-10-07 om 10.53.41.png

Zonder hout stoken zal het niet lukken.

Het branden van hout en pellets is de enige hernieuwbare energiebron die beschikbaar is voor de verwarming van woningen in de koudere seizoenen. Fotovoltaïsche en thermische zonne-energie is vooral tijdens de warmste seizoenen beschikbaar, valt daarbij moeilijk te stockeren en is bijgevolg nauwelijks geschikt voor huishoudelijke verwarming tijdens de koudere seizoenen. Windenergie is tijdens de koudere seizoenen in grotere mate beschikbaar, maar de geïnstalleerde productiecapaciteit is bijzonder klein in verhouding tot de grote hoeveelheden energie die voor verwarming nodig zijn. 

In Vlaanderen wordt dan ook meer dan 90% van de groene energie voor verwarming geproduceerd uit brandhout en pellets. Volgens Eurostat staat de verbranding van houtproducten voor bijna 50% van de totale hernieuwbare energie productie in de EU27.

5M3 hout stoken = jaaropbrengst van 76m2 zonnepanelen = opslagcapaciteit van 922 zonnebatterijen van 10KW = jaaropbrengst van 37 privé windmolens

Natuurlijke zonnepanelen

De productie van brandhout en pellets in onze bossen staat voor een natuurlijke vorm van hernieuwbare energie, waarbij natuurlijke zonnepanelen (de bomen) door middel van het zonlicht CO2 uit de lucht opslaan onder de vorm van natuurlijke koolstofverbindingen in grote (stukhout) en kleine (pellets) zonnebatterijen. Bij verbranding worden de opgeslagen energie en CO2 opnieuw vrijgegeven.

De productie van brandhout is bijna CO2-neutraal, omdat de bij verbranding geproduceerde CO2 binnen een natuurlijke kringloop gecompenseerd wordt door het CO2 verbruik van de bossen. Dit geldt uiteraard slechts in zoverre het bosbestand duurzaam beheerd wordt, wat in Europa doorgaans het geval is, waar we een duidelijke aangroei zien van het bosareaal.

Bijna CO2-neutraal betekent dat voor de productie van brandhout uiteraard ook energie nodig is (zaagmachines, transport,..), maar dat deze CO2 emissie verwaarloosbaar klein is in vergelijking tot de emissie bij het gebruik van fossiele brandstoffen.

Wat is Biopropaan?

Gas erbij? De feiten op een rij!