Logo-symbolen.png

Hallo.

Hier trachten wij u alle nodige informatie te geven over VERWARMINGSENERGIE

Hopelijk helpt dit u om uw weg te vinden in de soms onduidelijke wereld van ENERGIE!

HOE ONDERHOUD IK MIJN HOUTHAARD?

Houtkachels en houthaarden hebben relatief weinig onderhoud nodig. Bij een goede plaatsing zijn er weinig problemen te verwachten. Wel is goed onderhoud een belangrijk aandachtspunt bij het gebruik van een houthaard of een houtkachel.

Onderhoud van een houthaard: zelf doen en laten doen

Veel zaken met betrekking tot het regelmatig onderhoud van een houthaard kun je zelf uitvoeren. Andere dingen kun je beter aan een expert overlaten.

Asresten verwijderen

Zelf kun je relatief eenvoudig de haard en de ventilatieroosters reinigen met een speciale borstel. Maak de asla schoon wanneer de haard of kachel is afgekoeld en reinig ook de ruiten. Bij beperkte aanslag kan dit gewoon met heet water en krantenpapier. Voor meer hardnekkige aanslag kun je een speciaal onderhoudsproduct gebruiken. Vooral bij het stoken van vochtig hout en het plaatsvinden van een onvolledige verbranding kan er een afzetting van creosoot ontstaan. Creosoot is een brandbare, teerachtige stof en ontstaat door een ophoping van roetaanslag. Creosoot is kleverig en ruikt sterk, maar is ook nog eens gevaarlijk. Creosoot is namelijk brandbaar bij een temperatuur van 500 graden, en deze temperatuur wordt in veel hedendaagse haarden en kachels wel bereikt. Een ophoping van creosoot kan uiteindelijk resulteren in een schoorsteenbrand, wat voor zeer gevaarlijke situaties kan zorgen. Zit je haard of kachel regelmatig onder de aanslag na het stoken? Lees dan nog eens de aanwijzingen voor veilig stoken na en bekijk of je wel het juiste type hout gebruikt. Goed stoken voorkomt veelvuldig en intensief schoonmaken en onderhoud.

Schoorsteen laten vegen

Daarnaast dient de schoorsteen regelmatig vakkundig te worden geveegd. Roetdeeltjes kunnen zich namelijk ophopen in het rookkanaal. Bij een opeenhoping van roetdeeltjes of juist van rommel die via de buitenkant het rookkanaal is binnengekomen, loop je het risico op een schoorsteenbrand. Zelfs als een dergelijke brand snel wordt geblust, kan de schade aanzienlijk zijn. Bezuinig dus niet op het laten vegen van je schoorsteen door een vakkundig bedrijf. Stook je de haard of kachel alleen als bijverwarming? Dan is één keer per jaar laten vegen meestal voldoende. Wanneer je houthaard of de houtkachel je hoofdverwarming is, dan kan het nodig zijn om het rookkanaal vaker te laten schoonmaken. Kies daarbij voor een betrouwbare schoorsteenveger; de dealer kan je ongetwijfeld bedrijven aanraden waarmee ze goede ervaringen hebben.

Eventuele ventilator tijdig reinigen

Is je houtkachel of houthaard voorzien van een ventilator? Maak deze ook regelmatig schoon. Hiermee voorkom je slijtage en hinderlijke geluiden. Bovendien verleng je hiermee ook de levensduur van de ventilator.

Controleer de afdichting van de deur

Een goede afdichting van de deur van je haard of kachel is belangrijk. Een gebrekkige afdichting doet de verbrandingstemperatuur dalen. Daardoor verloopt de verbranding minder efficiënt. Vervang het afdichtkoord van de deur dus bijtijds of laat dit vervangen tijdens een jaarlijkse onderhoudsbeurt.

Controleer de vlamplaat

Is je kachel of haard voorzien van een vlamplaat? Controleer dan af en toe, wanneer de haard of de kachel is afgekoeld, of je de plaat nog kunt uitnemen en of er enige ruimte is om uit te zetten bij verhitting.

Inspectie en renovatie van de schoorsteen

Na vele jaren stoken kan het, ondanks regelmatig vegen, toch nodig zijn om wat meer aandacht te besteden aan de schoorsteen of het rookkanaal. Schoorstenen kunnen scheurtjes gaan vertonen. Vaak kunnen problemen met de schoorsteen worden opgelost door het plaatsen van een flexibele RVS buis.

Onderhoud van een pelletkachel

Bij het onderhoud van een pelletkachel zijn er een aantal specifieke aandachtspunten. Een pelletkachel heeft betrekkelijk weinig asresten. Voor goede prestaties en het behoud van de mechanische elementen in de pelletkachel is het echter belangrijk om de kachel goed stofvrij te houden. De brandkamer en de branderkorf kunnen in veel gevallen worden uitgenomen en gereinigd. Met een speciale aszuiger is het binnenwerk van een pelletkachel goed schoon te houden. Ook is het raadzaam om een pelletkachel ieder jaar door een vakkundig bedrijf te laten nazien. Dit bevordert de levensduur van de kachel.

WAT IS HET RENDEMENT EN HET VERMOGEN VAN EEN HOUTHAARD OF HOUTKACHEL?

HOE KAN IK HET BESTE HOUT STOKEN?