Logo-symbolen.png

Hallo.

Hier trachten wij u alle nodige informatie te geven over VERWARMINGSENERGIE

Hopelijk helpt dit u om uw weg te vinden in de soms onduidelijke wereld van ENERGIE!

HOE ONDERHOUD IK MIJN GASHAARD?

Een van de grootste voordelen van een gashaard is dat je deze met een druk op de knop, tegenwoordig zelfs via een afstandsbediening, aan kunt zetten. Hout in voorraad hebben, hakken en as verwijderen is niet nodig, terwijl je toch de directe warmte en sfeer van een haard ervaart. Vergeleken met een houthaard is een gashaard of gaskachel dus zeer onderhoudsarm. Toch zijn er een aantal aandachtspunten met betrekking tot het onderhoud van een gashaard.

Jaarlijks onderhoud van een gashaard is noodzakelijk

Een gashaard en gaskachel heeft, net als ieder verbrandingstoestel, een jaarlijkse onderhoudsbeurt nodig. Aan de buitenkant van de haard is niet altijd te zien dat de installatie vuil wordt. Het gaat echter met name om de binnenkant van de haard. Bij veelvoorkomende problemen bij gashaarden is stof de boosdoener, met name in de buurt van de waakvlam. Wanneer het rondom de waakvlam stoffig is, gaat de haard of kachel minder goed branden. Ook kunnen er problemen optreden bij het ontsteken van de haard.

Regelmatig onderhoud wanneer de gashaard weinig wordt gebruikt

Ook wanneer de haard slechts sporadisch als bijverwarming wordt gebruikt, is het noodzakelijk om regelmatig onderhoud te laten verrichten. Juist wanneer de haard of kachel weinig wordt gebruikt, is er meer kans op vervuiling en stof. Het kan logisch lijken om de kachel in de zomerperiode helemaal uit te zetten, maar beter is het om de waakvlam aan te laten staan. Wanneer de waakvlam uit staat, kan stof en vervuiling zich ophopen in de installatie. Daardoor kan het gebeuren dat de haard dienst weigert op het moment dat je er juist gebruik van wil maken.

Onderhoud van een gashaard door professionals

Jaarlijks onderhoud van een gashaard of gaskachel laat je uiteraard uitvoeren door professionals. Op die manier ben je verzekerd van een veilige gashaard die gereed staat op de momenten dat je ervan wilt genieten. Vaak kun je bij de dealer terecht voor dit jaarlijkse onderhoud, bijvoorbeeld in het kader van een onderhoudscontract. Onderhoudscontracten zijn er in verschillende vormen. Het is dus ook mogelijk om eventuele reparaties aan je gashaard na het verstrijken van de garantie hierin mee te nemen. Valt je gashaard of gaskachel buiten de garantieperiode? Dan is het ook mogelijk om het onderhoud te laten uitvoeren door een servicepartner van DRU.

Welk onderhoud voert een installateur uit aan de gashaard?

De installateur maakt de binnenkant van de gashaard of gaskachel vrij van stof en andere verontreiniging. Ook het glas van de gashaard wordt met een speciaal onderhoudsproduct gereinigd. Hiervoor bestaan verschillende onderhoudssets, afhankelijk van de glassoort. Ontspiegeld glas dient namelijk met andere producten te worden behandeld dan keramisch glas. Daarnaast worden alle essentiële onderdelen van de installatie gecontroleerd, zoals de thermokoppel, de waakvlamleiding en het ontstekingsmechanisme. Ook de houtstammen en eventuele stenen worden stofvrij gemaakt en gecontroleerd op eventuele verschuivingen. Zo houd je een optimaal vlambeeld. Eventuele kleine reparaties kunnen in veel gevallen direct worden uitgevoerd door de servicemedewerker. Heb je de haard gekocht en laten installeren door een DRU dealer? DRU Care biedt je 3 jaar extra garantie op de onderdelen.

WAT IS HET VERBRUIK EN DE OPBRENGST VAN EEN GASHAARD?

WERKT MIJN GASHAARD OF GASKACHEL OP IEDERE SOORT GAS?