Logo-symbolen.png

Hallo.

Hier trachten wij u alle nodige informatie te geven over VERWARMINGSENERGIE

Hopelijk helpt dit u om uw weg te vinden in de soms onduidelijke wereld van ENERGIE!

HOE WERKT HET VERBRANDINGSSYSTEEM VAN EEN GASHAARD?

Voor alle haarden en kachels geldt een onderscheid tussen een open verbranding en een gesloten verbrandingssysteem. Voor iedere vorm van verbranding, of het nu om hout of om gas gaat, is er zuurstof nodig om de verbranding te laten plaatsvinden. Open verbrandingssystemen betrekken de benodigde zuurstof uit de ruimte zelf, bij een gesloten verbrandingssystemen wordt de zuurstof van buiten gehaald.

Verbrandingssystemen bij gashaarden en gaskachels

Ook bij gashaarden en gaskachels kan er sprake zijn van een open of een gesloten verbrandingssysteem.

Gashaarden met open verbranding

Een gashaard met een open verbrandingssysteem kan het uiterlijk hebben van een open haard, maar ook achter een deur zitten. Er is sprake van open verbranding wanneer de lucht voor de verbranding direct uit de omringende ruimte wordt gehaald. Een gashaard met open verbranding kan niet zonder meer in iedere woning worden gebruikt. Bij een gashaard in de vorm van een open haard is het rendement laag. Een open gashaard brengt enkel sfeer en heel weinig warmte. Voor open gaskachels ligt het rendement iets hoger, maar dit is zeer zeker niet optimaal. Bovendien kan een open gashaard niet worden gebruikt in een woning die voorzien is van mechanische ventilatie, wat in veel hedendaagse woningen aanwezig is. Ook het gebruik van een afzuigkap, bijvoorbeeld in het geval van een open keuken, is niet veilig. Gashaarden met een open verbrandingssysteem worden door deze beperkingen en om veiligheidsredenen nog maar weinig toegepast.

1. aanvoer zuurstof uit de woonruimte 2. afvoer rookgassen door de schoorsteen

1. aanvoer zuurstof uit de woonruimte 2. afvoer rookgassen door de schoorsteen

Gashaarden met gesloten verbranding

Bij vrijwel alle hedendaagse gashaarden en gaskachels wordt, indien mogelijk, gebruik gemaakt van een gesloten verbrandingssysteem. Hierbij wordt de haard of kachel aangesloten op een afvoer met twee kanalen. De binnenste pijp voert de rookgassen af. De omringende, buitenste pijp voert de zuurstof ten behoeve van de verbranding aan. Gashaarden met een gesloten verbranding hebben diverse voordelen:

  • Gasgestookte haarden en kachels met een gesloten verbrandingssysteem zijn zeer veilig in hedendaagse, goed geïsoleerde woningen.

  • Een rookgasventilator is niet nodig.

  • De binnenzijde van de haard bereikt een hogere temperatuur, en daardoor vindt de verbranding optimaal efficiënt plaats. Hedendaagse gashaarden en gaskachels zijn hoog rendement toestellen.

  • Voor dit type verbrandingssysteem is niet per se een bestaande schoorsteen nodig. Uiteraard is het mogelijk om gebruik te maken van bestaande kanalen, maar er kan ook voor een andere locatie in de woning worden gekozen.

1. aanvoer zuurstof van buiten 2. afvoer rookgassen door gevel of dak

1. aanvoer zuurstof van buiten 2. afvoer rookgassen door gevel of dak

Ventilatie en afvoer bij verschillende verbrandingssystemen

Twijfel je of je huidige afvoer voldoet voor de plaatsing van een nieuwe gashaard? Of heb je vragen over ventilatie en andere afvoermogelijkheden? Bekijk de uitgebreide informatie over afvoer van rookgassen, het gebruik van een bestaande schoorsteen en ventilatie. Ook kun je uiteraard bij ons terecht om advies te vragen over jouw specifieke woonsituatie en wens op het gebied van gashaarden.

PROBLEMEN MET EEN GASHAARD OPLOSSEN EN VOORKOMEN

WAT IS HET VERBRUIK EN DE OPBRENGST VAN EEN GASHAARD?