Logo-symbolen.png

Hallo.

Hier trachten wij u alle nodige informatie te geven over VERWARMINGSENERGIE

Hopelijk helpt dit u om uw weg te vinden in de soms onduidelijke wereld van ENERGIE!

WAT IS HET VERBRUIK EN DE OPBRENGST VAN EEN GASHAARD?

Het is lastig om in het algemeen over het verbruik en de opbrengst van een gashaard te spreken. Het verbruik is uiteraard afhankelijk van je stookgedrag en het vermogen van je gashaard of gaskachel. Wanneer je de haard altijd op de hoogste stand laat branden, verbruikt deze uiteraard meer dan een haard die op een lage stand brandt. Bovendien speelt het vermogen van de haard een rol, en de inhoud van de ruimte die de haard moet verwarmen.

Het vermogen bepalen van een gashaard

Het is belangrijk om een gashaard te kiezen die qua vermogen aansluit op je behoefte. Allereerst bepaal je de inhoud van de ruimte die je wilt verwarmen, door de lengte, breedte en hoogte met elkaar te vermenigvuldigen. Verder breng je in kaart of je woning goed geïsoleerd is. Een goed geïsoleerde woning heeft minder vermogen nodig dan een woning met een slechte isolatie. Goed geïsoleerde woningen zijn voorzien van dubbel glas en dak, vloer- en muurisolatie. We spreken van een woning met matige of slechte isolatie wanneer er geen of niet volledig dubbele beglazing aanwezig is en minimale of geen dak, vloer- en muurisolatie. Is je woning goed geïsoleerd? Volg dan lijn A in de onderstaande grafiek om het juiste vermogen voor jouw woning te bepalen. Is jouw woning matig tot slecht geïsoleerd? Volg dan lijn B of C in de grafiek. Je leest aan de linkerzijde van de grafiek het benodigde vermogen af.

Geeft een gashaard ook warmte?

Gashaarden zijn in de regel niet de belangrijkste warmtebron in een woning, terwijl dat bij een gaskachel wel het geval kan zijn. In tegenstelling tot vroeger, hebben hedendaagse gashaarden echter een hoog rendement en geven ook een behaaglijke warmte. Voor een woonkamer met een gemiddelde grootte in een goed geïsoleerd huis volstaat een toestel met een vermogen van slechts 3 à 4 kW om de kamer te verwarmen. Binnen het assortiment van DRU vind je toestellen met vermogens variërend van een kleine 3 kW tot wel bijna 15 kW. Door de ruime keuze in modellen qua grootte en bijbehorend vermogen binnen het assortiment vind je bij DRU altijd wel een haard die qua vermogen bij jouw woonruimte past. Een aantal gashaarden van DRU zijn ook uitgerust met het unieke EcoWave-systeem. Met EcoWave heb je de volledige controle over het vermogen van de haard. Daardoor kun je ook bij een lage stand genieten van een mooi en dynamisch vlammenspel.

Een indicatie van het gemiddelde verbruik van een gashaard

Een gashaard met een vermogen van +/- 7 kW verbruikt tijdens het branden op volstand ongeveer 1 kuub gas per uur. Het verbruik hangt dus af van het aantal uren dat je de haard laat branden en of je de haard de hele tijd op vol vermogen laat branden. Uitgaande van vier uur stoken op volledig vermogen en een gasprijs van circa € 0,63 cent (prijspeil 2017) kost een avondje plezier van uw haard maximaal € 2,50. Een en ander is natuurlijk wel afhankelijk van de gasprijzen bij je eigen gasleverancier. Overigens is hierin nog niet meegenomen dat je de centrale verwarming op deze momenten minder gebruikt, zeker wanneer je normaal gesproken met name de woonkamer verwarmt.

Energielabel gashaard of gaskachel

Hedendaagse gashaarden zijn, net als veel andere apparatuur, voorzien van het bekende energielabel. Met een energielabel zie je in één oogopslag wat het vermogen en rendement van de beoogde haard of kachel is. Zo maak je een geïnformeerde keuze.

HOE WERKT HET VERBRANDINGSSYSTEEM VAN EEN GASHAARD?

HOE ONDERHOUD IK MIJN GASHAARD?