Logo-symbolen.png

Hallo.

Hier trachten wij u alle nodige informatie te geven over VERWARMINGSENERGIE

Hopelijk helpt dit u om uw weg te vinden in de soms onduidelijke wereld van ENERGIE!

WAAR LET IK OP BIJ DE AANKOOP VAN EEN GASHAARD OF EEN GASKACHEL?

De allerbelangrijkste voorwaarde bij de aankoop van een gashaard (en een gaskachel) is de aanwezigheid van een gasaansluiting en leiding. Dit kan natuurlijk via een reguliere aardgasleiding, maar ook via een voorziening voor propaangas wanneer je niet op het gasnetwerk bent aangesloten. Heb je op dit moment al een gashaard of een gaskachel staan? Dan kun je uiteraard de nieuwe gashaard op dezelfde plek laten staan, maar je kunt er ook voor kiezen om de gashaard op een andere locatie in je woning te plaatsen.

Aandachtspunten voor de afvoer

De afvoer van rookgassen kan via de muur of via het dak plaatsvinden. Uiteraard kun je hiervoor bestaande leidingen gebruiken. Met het nieuwe PowerVent®-systeem van DRU zijn de mogelijkheden voor het plaatsen van een gashaard enorm toegenomen. De afvoer kan over een grotere afstand plaatsvinden, bijvoorbeeld via de kruipruimte. Daardoor kun je er zelfs voor kiezen om een gashaard midden in je woonkamer te plaatsen of tussen twee ruimtes in. Je hoeft je dus niet te laten beperken door een bestaande opstelling, maar kunt de haard laten plaatsen op de handigste locatie in je woning.

Vermogen en verbruik van een gashaard (en gaskachel)

Wanneer je eenmaal een keuze hebt gemaakt voor een gashaard en de plaats in je woning hebt bepaald, is het vermogen en het verbruik van een gashaard het volgende aandachtspunt. Vaak wordt er gekozen voor een haard met een hoog vermogen. Als consument denk je wellicht dat een haard met een hoog vermogen per definitie beter is en de ruimte sneller verwarmt. Een haard met een te hoog vermogen verwarmt de omringende ruimte echter te snel. Daardoor ben je al snel genoodzaakt om de haard laag te zetten of zelfs uit, en geniet je niet meer van het vlammenspel. Bovendien kan een haard met een hoog vermogen de warmte niet optimaal kwijt. Daarom is het belangrijk om een gashaard of gaskachel te kiezen die qua vermogen goed aansluit bij de ruimte die je wilt verwarmen.

Het bepalen van het juiste vermogen van een gashaard

Welk vermogen je nodig hebt in jouw specifieke woonsituatie, hangt af van een aantal factoren. Het is onder andere afhankelijk van de inhoud van de te verwarmen ruimte en de mate waarin je woning/de ruimte zelf is geïsoleerd. Je bepaalt de inhoud door de lengte, breedte en hoogte van de ruimte met elkaar te vermenigvuldigen en zo de kubieke meters inhoud te berekenen. We lichten het graag toe aan de hand van de onderstaande tabel.

Vermogen gashaard bij goed geïsoleerde woningen

Is je woning voorzien van goede isolatie, zoals dakisolatie, vloer- en/of spouwmuurisolatie, of dubbele beglazing? Dit is meestal het geval bij recente nieuwbouwwoningen of woningen die nog niet zolang geleden professioneel zijn gerenoveerd en geïsoleerd. Bij een dergelijke woning is de rode lijn (A) van toepassing bij het bepalen van het benodigde vermogen van je haard.

Vermogen gashaard bij redelijk geïsoleerde woningen

Is je woning weliswaar voorzien van isolatie, maar bijvoorbeeld al wat ouder? Heb je wel dubbele beglazing, maar heb je slechts basale muur- en vloerisolatie? Dan kun je de oranje lijn (B) aanhouden bij het bepalen van het benodigde vermogen. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om de woning eerst beter te isoleren en daarna een haard met een lager vermogen aan te schaffen, dit bespaart uiteindelijk stookkosten.

Vermogen gashaard bij matig geïsoleerde woningen

Is je woning slecht geïsoleerd en heb je ook geen dubbele beglazing? Houd dan lijn C aan bij het bepalen van het juiste vermogen voor je gashaard. Houd er wel rekening mee dat je, wanneer je in de toekomst je woning beter laat isoleren, wellicht een haard hebt die te veel vermogen levert.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN GASHAARD EN EEN GASKACHEL?

De feiten op een rij!